Despre Noi

Istoria pantofilor cu toc

Cum au evoluat din instrument de război pentru bărbaţi la armă de seducţie pentru femei.

           Pantofii cu toc sunt consideraţi, astăzi, simbol al feminităţii şi al seducţiei. În trecut însă, tocurile au avut alte conotaţii şi utilităţi. În Egiptul Antic, spre exemplu, pantofii cu toc erau purtaţi de măcelari, pentru a nu se murdări pe picioare cu sângele provenit de la animalele sacrificate. 

             Pantofii cu toc sunt consideraţi astăzi o veritabilă armă de seducţie, un articol de îmcălţăminte destinat exclusiv reprezentantelor sexului frumos. Istoria pantofilor cu toc este una fascinantă şi pleacă din cele mai îndepărtate timpuri, în vremuri în care tocurile nu erau nicidecum purtate de femei, ci de bărbaţi. Primele dovezi ale existenţei panofilor cu toc în urmă cu mii se ani datează din vremea antică. În Egiptul antic, pantofii erau purtaţi de bărbaţii din înalta societate în timpul ceremoniilor. În aceeaşi perioadă, tocurile făceau parte din garderoba de zi cu zi a măcelarilor. Aceştia purtau pantofi cu toc pentru a putea păşi, fără să se murdărească pe picioare.   
            În Persia, tot în vremuri îndepărtate, tocurile erau purtate de soldaţi. Aveau înălţimea de câţiva centimetri şi erau folosite pentru ca soldaţii să îşi poată menţine mai bine poziţia în timp ce călărea şi ţinteau cu arcul şi săgeata.  
Dovezi ale existenţei pantofilor cu toc în garderoba bărbaţilor există şi din Grecia şi Roma Antică.

          În Grecia Antică, actorii purtau platforme înalte din lemn, numite kothorni. Înălţimea tocului pantofilor indica statutul social sau importanţa personajelor interpretate.  


          În Roma Antică, pantofii cu toc erau purtaţi şi de femei, însă doar de cele care făceau parte dintr-o anumită categorie socială, şi anume prostituatele.   Tocuri purtau şi reprezentanţii aristocraţiei din Evul Mediu. Atât doamnele, cât şi bărbaţii foloseau încălţămintea cu toc pentru a se proteja de noroi şi mizerie.   
            Tocuri pentru curtezane şi regi  

           Femeile au începu să poarte tocuri ca simbol al feminităţii în seculul al XV-lea. Prima femeie care a încălţat o pereche de pantofi cu toc, strict din raţiuni de eleganţă şi vanitate, a fost faimoasa Ecaterina de Medicis . La căsătoria sa din 1533 cu Henric de Valois, viitorul rege al Franţei aceasta a purtat o pereche de pantofi cu toc pentru că se considera prea scundă.În anii care au urmat, tocurile au fost folosite atât de femeile, cât şi de bărbaţii care făceau parte din înalta societate. Ludovic al XIV-lea, scund de înălţime, îşi ascundea acest defect purtând tocuri montate la o pereche de pantofi stacojii. Nobilul avea o înălţime de 1,63 şi purta tocuri de 10 cm. În aceeaşi epocă, tocurile erau un articol nelipsit di garderoba curtezanelor cochete de la curţiile regilor.   Până la sfârşitul secolului al XVII-lea, pantofii au continuat să fie un articol de încălţăminte unisex. De-alungul anilor, pantofii cu toc purtaţi de bărbaţi au început să se diferenţieze de cei purtaţi de femei. Încălţăminte domnilor a devenit, în timp, din ce în ce mai comodă, în timp ce tocurile purtate de femei au devenit, treptat, din ce în ce mai incomode.   
       

Stiletto, armă de seducţie

            Pantofii cu toc cui sau stiletto sunt consideraţi astăzi un simbol al seducţiei. Denumirea de stiletto se referă la tocul pantofilor şi provine din limba italiană, de la cuvântul stiletto care înseamnă stilet (pumnal). Denumirea a fost utilizată pentru prima dată în preajma anilor 1930 şi primele dovezi despre apariţia pantofilor cu toc cui datează din 1940. Se spune că primii pantofi stiletto ar fi fost creaţi de către Andre Perugia pentru o celebră cântăreaţă. Deşi, în timp, au apărut cercetări ale medicilor care au scos la iveală faptul că purtarea tocurilor cui deformează piciorul, dăunând musculaturii şi oaselor, femeile continuă să poarte tocurile cui pentru a obţine o ţinută cât mai senzuală şi elegantă, deoarece înălţimea tocului modifică întreaga postură a corpului.
            Pantofii cu toc reprezintă, în zilele noastre, un simbol al feminității și al senzualității. Tocurile înalte alungesc silueta, punând în valoare gleznele și picioarele, într-o manieră cât se poate de rafinată.
Stiletto nu are moarte 
             Femeile adoră să fie elegante și de aceea aleg să poarte sandale cu platformă extrem de înaltă și toc de 12 cm sau pantofi stiletto cu toc înalt, subțire, numiți și pantofi cu toc cui. Pantofii stiletto creează senzația de picior lung și subțire, de ținută feminină și senzuală.
           Stiletto înseamnă în limba italiană stilet sau pumnal. Tocul acestor pantofi trebuie să fie confecționat dintr-un aliaj solid sau o tijă metalică. Contează și forma și înălțimea tocului la pantofii stiletto.  Nu orice pantofi cu toc se pot numi stiletto, chiar dacă sunt foarte eleganți. Gucci, Jimmy Choo, Salvatore Feragamo, Dolce & Gabbana, Saint Laurent și Balenciaga ne-au obișnuit cu astfel de exemplare atemporale.
        În ziua de azi, femeia modernă vrea să fie frumoasă și ia în serios moda. Ea poate fi văzută chiar și la cumpărături îmbrăcată elegant și purtând pantofi cu toc înalt. Cu siguranță ea vrea să fie înaltă, feminină și grațioasă.
           Specialiștii spun despre femei că nu trebuie să poarte tocuri în fiecare zi, ci doar de câteva ori pe săptămână pentru a-și proteja picioarele. Avantajul oferit de pantofii cu toc este că le îmbunătățește poziția și mersul, au un aspect care atrage și fascinează. Cu siguranță mersul pe tocuri trebuie învățat pentru că pantofii cu toc reprezintă un accesoriu care trebuie purtat cu grație. O femeie care știe să meargă pe tocuri este mai frumoasă.
           În ceea ce privește confortul, acești pantofi nu trebuie purtați toată ziua pentru că pot avea un efect rău din punct de vedere fiziologic asupra picioarelor.
        Pantofii sunt un accesoriu care are o importanță foarte mare. Uneori poate dicta chiar alegerea hainelor vestimentare. Când se alege un astfel de accesoriu trebuie să se țină cont de calitate, design și confort. O femeie care vrea să fie mai rapidă și energică trebuie să pună pe primul plan confortul. În general pantofii de brand îndeplinesc toate caracteristicile de care spuneam mai sus, sunt pe placul tuturor clienților.
            Fără îndoială că efectul creat de tocurile înalte este unul pozitiv, ele atrag privirile oamenilor. Contează însă și aspectul pantofilor, să nu fie unul dizgrațios (ca al unor pantofi masivi). În ceea ce privește feminitatea, o femeie poate fi mai feminină dacă își dorește asta cu adevărat, cu sau fără pantofi cu toc înalt.

 

Cele mai vizitate produse

  • Cizme grej piele naturala
  • Pantofi Stiletto negru
  • Bocanci verzi piele naturala
  • Poseta tip floare neagra lac
  • Pantofi Stiletto leopard
  • Cizme lungi piele naturala verde
  • Pantofi grej piele naturala
  • Pantofi Stiletto argintiu lucios